Binaların dış cephesinde kullanılan tuğlalar birçok farklı çeşide sahip olmaktadırlar. Özellikle tuğla çeşitleri nelerdir? Güncel tuğla fiyatları oldukça fazla merak edilmektedir.
Tuğla Çeşitleri Nelerdir?
Tuğla çeşitleri yapım şekillerine ve delikli olup olmamasına aynı zamanda kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Genel olarak tuğla çeşitleri yığma tuğla, baca tuğlası, ateş tuğlası, asmolen tuğla ve dekoratif tuğla olmaktadır. Tuğla çeşitleri ve özellikleri şöyle sıralanabilir;
- Dekoratif Tuğla: Genellikle mantolama bittikten sonra en üst yüzeye kullanılan tuğlalardır. Ortalama olarak 8 ila 9 cm kalınlığa sahip olan bu tuğlalar antik tuğla, barok ve eskitme tuğla olarak farklı çeşitlere sahiptir.
- Ateş Tuğlası: Yüksek ısıya dayanıklı olarak üretildikleri için barbekülerde, sobalarda ve şöminelerde kullanılmaktadır.
- Asmelon Tuğla: 35 cm’ye kadar kalınlığa sahip olan bu tuğlalar dayanıklı yapıları nedeniyle döşemelerde kullanılmaktadırlar.
- Yığma Tuğla: Oldukça dayanıklı olmaları nedeniyle kolon bulunmayan binalarda kullanılmaktadırlar. Ortalama olarak 19 ila 29 cm boyutlara sahip olan bu tuğla 13 cm kalınlığa sahip olmaları nedeniyle darbelere karşı dayanıklıdır.
- Baca Tuğlası: Adından da anlaşıldığı üzere bacalarda kullanılmaktadırlar. Boyutlarına göre çift delikli veya tek delikli olarak imalat edilmektedirler.
Güncel Tuğla Fiyatları
Güncel tuğla fiyatları piyasasına göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda modeline göre de farklı fiyatlandırmalara sahip olmaktadır. Aynı zamanda adet olarak fiyatlandırılmakta olan tuğlalar içerisinde uygun fiyatlı tuğlalar içerisinde klinker tuğlalar yer almaktadır. Tuğla çeşitleri ve fiyatları şöyledir;
Yatay delikli tuğla fiyatları fiyatlandırma olarak diğer tuğla çeşitlerine göre daha uygundur. 8,15- 13-5 ve 18,5’lik çeşitleri en sık kullanılanlarıdır. 8,5 ‘luk adet fiyatı 1,45 TL’dir.
Yığma tuğla fiyatları ise yuvarlak delikli yığma tuğla birim fiyatı 0,7 TL, Küçük yığma tuğla birim fiyatı 0,7 TL, Büyük yığma tuğla birim fiyatı: 0,75 TL ve Tomson tuğla birim fiyatı 1,45 TL’dir.
Asmelon tuğla fiyatları ise diğer tuğlalara göre biraz daha maliyetlidir. 20’lik aselmon tuğlanın adet fiyatı 6.25 TL’dir.
Dekoratif Tuğla Çeşitleri Nelerdir?
Dekoratif tuğlaların kullanım alanları genellikle dış cephe kaplamadır. Özellikle birbirinden hoş desenleri ve renkleri ile binaların dışına harika bir görünüm sağlayan dekoratif tuğla çeşitleri içerisinde en çok tercih edilen ve en dayanıklı olan tuğlalar klinker tuğlalardır. Klinker tuğlaların yanı sıra dekoratif tuğla çeşitleri şöyledir;
- Antik tuğla
- Degrade tuğla
- Eskitme tuğla
- Kültür tuğla
- Klinker tuğla
- Harman tuğla
- Sedir Tuğla
- Pres tuğla
- Rustic tuğla
Böylece otantik ve hoş görünüm sağlayan dekoratif tuğlalar ile binaların dış cephesinin de harikalar yaratabilirsiniz. Dekoratif tuğla çeşitleri ve fiyatları güncel olarak belirlenmekte ve m2 fiyatı çeşidine göre sadece kaplama tuğla ürünü olarak 800 TL’ye kadar değişiklik göstermektedir.
Klinker Tuğla Çeşitleri
Klinker tuğla çeşitleri kullanım alanlarına göre ihtiyaç türüne göre farklı farklı kategorilere ayrılmaktadır. Klinker tuğlalar, özel maksat tuğlalar ve zemin kaplama tuğlalar olarak çok çeşitli ebatlar ve renklerde seçenekleri mevcuttur.
Klinker tuğlalar doğal ve sıcak görünümleri sayesinde binaların dış cephesinde kullanılmakta ve oldukça ilginç ve hoş bir görüntü sağlamaktadır. Degrade klinker tuğlalar renk geçişlerine sahip olmaları nedeniyle çokça tercih edilmektedir.
Özel maksat tuğlalar ise dayanıklı yapıları sayesinde bahçelerde , yürüyüş yol yanlarında havuz kenarlarında ve buna benzer alanlarda kullanılmaktadırlar. Son olarak zemin kaplama tuğlası cotto tuğlalar ise aşınmaya karşı oldukça dirençli olmaları sebebiyle bahçe düzenlemelerinde ve dekorasyonlarında kullanılmaktadır. Doğal kaymaz yüzey yapıları nedeniyle ıslak zeminlerde de (havuz kenarları vb.)kullanılmaktadır.
Klinker tuğla çeşitleri şöyle sıralanabilir;
- Klinker Tuğla Tel Kesme Yüzey
- Klinker Tuğla Düz Yüzey
- Klinker Tuğla Desenli Yüzey
- Klinker Tuğla Eskitme Yüzey
- Klinker Tuğla 215x65x15mm – 300x65x15mm – 440x65x15mm
- Klinker Tuğla Nar Renk (Kırmızı)
- Klinker Tuğla Doğal Renk (Sarı)
- Klinker Tuğla Kahverengi
- Klinker Tuğla Beyaz
- Klinker Tuğla Gri
- Klinker Tuğla Degrade Renk Geçişli
- Klinker Tuğla Çubuk
- Klinker Tuğla Osmanlı Tuğlası
- Klinker Tuğla Rustik
Tüm klinker tuğla modelleri ile istediğiniz gibi bir dekorasyon yapmanız mümkündür. Klinker tuğla özellikleri incelendiğinde dekoratif tuğlalar içerisinde oldukça gelişmiş özellik göstermektedir.
Klinker tuğla kullanılarak yapılan dış cephe mantolama işlemleri diğer dekoratif tuğlalar ile yapılanlara göre çok daha uzun ömürlü olmaktadır. Aynı zamanda oldukça ekonomik olmaları da bu tuğlaların tercih edilme nedenini ortaya koymaktadır.
Dış cephe mantolama yaptıracak olan kişilerin üst yüzeyde kullanacağı dekoratif tuğla modeli mutlaka klinker tuğla olmalıdır. Böylece mantolama için verilmiş olan para boşa gitmemiş olacaktır ve aynı zamanda yalıtıma bir kat daha yalıtım sağlanmış olacaktır. Ayrıca uzun ömürleri nedeniyle de bir daha herhangi bir bakım onarım maliyeti oluşturmayacaktır.